2821050565 6972869988 Πλατεία Ελευθερίας 2, Χανιά drmaringr@hotmail.com
hero image

 

 

 

Θέλω να κάνω εξετάσεις αίματος. Πρέπει να είμαι νηστικός;

Αν θέλετε να κάνετε ένα γενικό έλεγχο (check up), θα πρέπει να είστε νηστικοί για 8 περίπου ώρες και το προηγούμενο βράδυ να δειπνήσετε ελαφρά (αποφύγετε λιπαρά όπως, αλλαντικά, κασέρι, τυρί ή κρέας, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά). Την ημέρα της αιμοληψίας, αποφύγετε το κάπνισμα, τη χρήση τσίχλας και φάρμακα που τυχόν παίρνετε.

 
 

Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος το απόγευμα;

Εξαρτάται από τις εξετάσεις που θέλετε να κάνετε. Αν πρόκειται για γενικές εξετάσεις αίματος (check up), πρέπει να είστε νηστικοί για 8 ώρες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να γίνει η αιμοληψία το πρωί. Για έλεγχο θυρεοειδούς και ορμονών, η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

 
 

Για εξετάσεις σπέρματος, τι πρέπει να κάνω;

Αν θέλετε να κάνετε σπερμοδιάγραμμα, θα πρέπει να προηγηθούν 3-4 εικοσιτετράωρα αποχής από σεξουαλική επαφή. Συλλέγετε ολόκληρη την ποσότητα του σπέρματος σε αποστειρωμένο δοχείο και το μεταφέρεται στο Ιατρείο το αργότερο σε 30 λεπτά από την στιγμή της λήψης. Η εξέταση γίνεται κατόπιν ραντεβού. Για καλλιέργειες σπέρματος, πλύνετε τα χέρια και την περιοχή εξωτερικά με σαπούνι και χλιαρό νερό. Ξεπλυθείτε σχολαστικά και σκουπιστείτε ελαφρά. Τέλος, απαγορεύεται η λήψη αντιβιοτικών και αλκοολούχων ποτών πριν από την εξέταση.

 
 

Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν κάνω εξετάσεις;

Πολλές εξετάσεις επηρεάζονται από τη λήψη φαρμάκων, γι’ αυτό συνιστάται να τα πάρετε μετά την αιμοληψία. Αν παίρνετε σίδηρο ή Β12, θα πρέπει να διακόψετε τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την εξέταση.
 
 

Τι πρέπει να προσέξω για να κάνω γενική ούρων;

Η γενική ούρων, καλό είναι, να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Η συλλογή των ούρων γίνεται με έναν ουροσυλλέκτη, αφού έχουμε πλυθεί στην περιοχή. Θα πρέπει να φέρουμε τα ούρα στο ιατρείο σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Αν υπάρξει τυχόν καθυστέρηση στη μεταφορά, καλό θα είναι, να τοποθετηθούν σε ψυγείο.
 
 

Το κάπνισμα επηρεάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων;

Είναι προτιμότερο να αποφύγετε το κάπνισμα πριν την αιμοληψία. Ενδεικτικά η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 min, ενώ η γλυκόζη σε 10 min και η αύξηση της διαρκεί 1 ώρα. Σε χρόνιους καπνιστές παρατηρείται αύξηση των ερυθροκυττάρων (RBC), την αιμοσφαιρίνης (Hb), του αιματοκρίτη (Hct), του MCV και της MCH. Τα λευκοκύτταρα συχνά αυξάνονται έως και 35% ενώ αύξηση παρατηρείται και σε όλους τους υποπληθυσμούς, εκτός από τα ηωσινόφιλα που είναι ελαττωμένα.